1.Certificat de urbanism pentru construire - ceea ce va doriti sa faceti:
"-de exemplu construire locuinta si imprejmuire teren".
-acte necesare pt primaria de care apartineti:
Cerere
Copie C.I.
Extras de carte funciara ( nu mai vechi de 30zile)
Extras de plan cadastral
Plan de situatie.
Plan de incadrare in zona.
Certificatul de urbanism este primul aviz care ne da certitudinea ca avem voie sa construim, in care vom regasi specificati toti parametrii pe care va trebui sa ii respectam - indelpinim:
- POT - Procent de Ocupare al Terenului (suprafata construita - amprenta constructiei / impartita la suprafata terenului / iar rezultatul se inmulteste cu 100)
- CUT - Coeficient de Utilizare al Terenului (suprafata desfasurata - suma suprafetelor constructiei pe fiecare nivel in parte/ impartita la suprafata terenului )
- Alinierea constructiei fata de limitele de proprietate - respectiv vecini stanga, drepata, spate si fata de frontul stradal.
- Regim de inaltime, acorduri, si avizele necesare in vederea obtinerii autorizatiei de construire.
-Pentru imprejmuire teren, va trebui sa va cunoasteti toti vecinii ( stanga, dreapta, spate), deoarece va trebui sa intocmiti un proces verbal de vecinatate cu acestia ( care sa certifice ca au participat la masurarea terenului, si ca accepta limitele de proprietate) Acest proces verbal de vecinatate se poate face pe un formular tipizat eliberta de topograf, sau se poate face sub forma unei declaratii notariale.
-Atentie! Certificatul de Urbanism nu tine locul Autorizatiei de Construire!
2. Va trebui sa contractati un inginer topograf pentru intocmirea documentatiei de ridicare topografica a terenului, care in mod obligatoriu va trebui vizata de Oficiul de Cadastru.
3. Va trebui sa contractati un inginer geolog pentru intocmirea documentatiei de Studiu Geotehnic al Terenului, care in mod obligatoriu va trebui cu verificare de proiect AF.
4. Intocmirea proiectului pe fiecare ramura in parte (arhitectura, rezistenta, instalatii)
5. Obtinerea avizelor specificate in certificatul de urbanism:
De exemplu:
OAR - ordinul arhitectilor.
Circulatie
Obtinere adresa stradala
Salubritate
Apa canalicare
Electrica
Telefonie
Sanatate publica
Mediu
SGA
Etc.
-Este doar un exemplu doar cu tilu informativ.
-Acestea pot fi + -.
-Certificatul de urbanism este cel care ne dicteaza ceea ce trebuie sa facem.
-Avizele care trebuie obtinute in vederea obtinerii autorizatiei de construire, sunt bine evidentiate cu negru.
-In general pentru fiecare avizator in parte, in functie de cerintele fiecaruia, trebuie depuse parti din proiect, cum ar fi: cerere, copie CI, certificat de urbanism, extras de carte funciara, plan de incadrare in zona (2-3 ex.), plan de situatie cu pozitionarea constructiei (2-3 ex.), memoriu, etc.
6. Dupa finalizarea proiectului si obtinerea tuturor avizelor, putem depune documentatia in doua exemplare la primaria de care apartinem, si asteptam obtinerea autorizatiei de construire.
7. Dupa obtinerea autorizatiei de construire va trebui sa anuntam inceperea lucrarilor, atat la Primarie, cat si la Inspectoratul de Stat in Constructii, cu 10 zile inainte de inceperea lucrarilor.
8. Va trebui sa avem un diriginte de santier si un responsabil tehnic cu executia din partea firmei de constructii.
9. Pe parcursul lucrarii de executie, se vor face verificari conform programului de control, se vor intocmi procese verbale pe faze de control pentru lucrari vizibile, si lucrari ascunse.
10.Dupa finalizarea lucrarilor de constructii, urmeaza darea in folosinta - certificatul de atestare a constructiei, pe care il vom obtine tot de la primaria de care apartinem
Pentru aceasta vom fi nevoiti:
-sa luam constructia in evidenta la taxe si impozite;
-sa contractam un auditor energetic, care ne va incadra constructia intr-o clasa energetica;
-sa facem o noua ridicare topografica pentru intabulare ( -inscrierea constructiei in cartea funciara)
11. Eu va doresc mult succes, in tot ceea ce v-ati propus sa realizati!